Voor meer info Bel 035-6939120
0 X - € 0,00

Nederlandse vlag bestaat 80 jaar

Verwoerd vlaggenAfgelopen februari bestond de Nederlandse vlag 80 jaar. Tijd om onze rood-wit-blauwe vlag in de spotlights te zetten!

De Nederlandse vlag heeft drie horizontale strepen: rood, wit en blauw (van boven naar beneden). De Nederlandse driekleur is ontstaan omstreeks 1630, tijdens de tachtigjarige oorlog met Spanje. Vóór 1630 hadden de Nederlandse rebellen, de watergeuzen, een vlag met horizontale oranje-wit-blauwe banen. De strijdkreet ‘Oranje Boven’ van de watergeuzen verwijst zowel naar de vlag als naar hun leider, Prins Willem van Oranje. Behalve oranje kreeg de vlag de Koninklijke kleur blauw van het geslacht Nassau (orange-blanje-bleu).

Aan het eind van de 16e eeuw kwam er een zekere eenheid in de vlag, maar pas vanaf 1937 is bij Koninklijk Besluit de rood-wit-blauwe driekleur de officiële Nederlandse vlag. Bij officiële gelegenheden met betrekking tot de leden van het Koninklijk Huis wordt boven de nationale vlag een oranje wimpel gevoerd. De oranje wimpel is een compromis om de verbondenheid – Oranje Boven! – met het Koninklijk Huis te visualiseren.

Napoleon dwingt in maart 1810 Holland de driekleur in te wisselen voor de tricolore.Het toeval wil dat deze dezelfde kleuren heeft, maar dan in verticale banen. Als de Fransen in november 1813 worden verjaagd worden effen oranje vlaggen uitgestoken. Maar ook het horizontale rood-wit-blauw komt van zolder. Koning Willem I laat de vlag zoals hij haar aantrof: rood, wit en blauw. Deze vlag wordt het nationaal symbool van het Koninkrijk dat in 1815 wordt geproclameerd. Zeer tot verdriet van de Oranjegezinden die het liefst de Prinsenvlag terugzien. 

Het gediscussieer over de nationale vlag houdt echter aan. Minister-president Colijn is het in februari 1937 zat. Hij vraagt Koningin Wilhelmina een Koninklijk Besluit te tekenen waarin wordt vastgelegd: ‘De kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn rood, wit en blauw’. Tijdens haar wintersportvakantie in Oostenrijk zet zij haar handtekening. In opdracht van het Ministerie van Marine had het Nederlands Normalisatie-Instituut drie jaar eerder de exacte vlaggenkleuren becijferd aan de hand van een methode opgesteld door het Comité International de l'Eclairage. De kleur rood moet zijn helder vermiljoen. Het donkerblauw werd vervangen door kobaltblauw.
0
0
0
s2smodern
0
0
0
s2smodern
Icon Alles snel bezorgd door PostNL of DPD
Icon Wij bezorgen ook op zaterdag
Icon Bestellingen worden z.s.m verwerkt
Icon Ruilen is geen probleem
Icon Alles snel bezorgd door PostNL of DPD  Icon Wij bezorgen ook op zaterdag  Icon Bestellingen worden z.s.m. verwerkt Icon Ruilen is bij ons geen probleem

Openingstijden

  • dinsdag t/m zaterdag zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 11:00 - 17:00 uur
  • webshop bestellingen worden gewoon verzonden
  • wij kunnen alles wat wij verkopen ook binnen de regio bezorgen, neem hiervoor contact met ons op

Ons adres

  • Verwoerd Watersport Outdoor & Wintersport
  • Brinklaan 90
  • 1404 GP Bussum (The Netherlands)
  • Tel: +31 356939120
  • Routebeschrijving